bohemiskt bokcafé



Jag har länge drömt om att öppna ett litet bohemiskt bokcafé någonstans i det vackra Skåne.
Doften av nybakade kakor och bullar möter en vid dörren.
Sköna fåtöljer där man kan sitta med näsan i en bra bok och bara låta tiden flyga sin kos.
Detta är kanske något jag kan syssla med den dagen jag känner att jag är klar med det sociala arbetet ;)
"Den enda som hindrar dig från att uppfylla din dröm är du" /Tom Bradley
kardemumma vs vanilj



Vi har tur som kan få hem lite provprodukter från Pågen. Sambons jobb ligger nämligen precis intill Pågen.
Förra veckan fick vi två påsar med bullar som inte har kommit ut i butikerna än, en påse innehöll bullar med vaniljsmak och den andra innehöll kardemumma.
Vaniljbullarna fick betyg 5 av 5 från barnen medan kardemummabullarna
fick 4 av 5. Jag tyckte att de båda två var lika goda och är perfekt att ha
i barnens matsäckar när de är iväg på utflykt. Eller...
En vaniljbulle och en kopp varm choklad i höstmörkret!
Bloglovin



Nu har jag fixat så att ni kan följa bloggen via bloglovin.
Det enda du behöver göra är att klicka på bloglovin-rutan till vänster ;)
Kommer så småningom att även lägga in några länkar till andra bak/matbloggar.
Havremjölk



Ingredienser:
50 gram jäst för söta degar
5 dl havremjölk
250 gram frutty (jag hoppade över det)
100 gram flytande culiness
1,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (det behövdes lite mer)
Pensling
1 ägg
Börja med att smula jästen i en bunke och häll i lite av havremjölken under omrörning.
Därefter ska resten av havremjölken hällas i liksom fruttyn.
Häll i margarinet, sirap, salt, ägg och det mesta av vetemjölet.
Rör om till en smidig deg och låt det jäsa i cirka 30 minuter.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt, dela därefter i två delar som du rullar ut till längder.
Varje längd ska delas i cirka 15 delar som formas till runda bullar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper under.
Jäs i 20 - 30 minuter under en bakduk. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen (225 grader) i cirka 7 minuter.

(Bilden är tagen av mig)
Enjoy!
Min första riktiga kund



Som bekant fick jag min första tårtbeställning för cirka en månad sen.
Det var min väns dotter / min sons barndomsvän som hade fyllt tio år och ville ha en tårta med blommor på.
Hon hade bestämda åsikter, det skulle vara choklad tårtbotten, kokosmousse och hallonmousse.
Hallonmousse
Kokosmousse
blommor av sockerpasta + silverkulor
Tårtan täcktes med sockerpasta
Bananpaj med marängtäcke



Jag måste bara dela av med mig ett recept på en bananpaj med marängtäcke som jag hittade inne hos familjen annorlunda-mamman Mirka. Bananpajen är farligt god!
LENAS BANANPAJ MED MARÄNGTÄCKE
Pajskal:
175 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 bananer
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Smält smöret i en kastrull, blanda i dem torra ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform. Mosa bananerna och lägg i pajskalet. Vispa äggvitorna och socker till hårt skum och bred över bananerna.
175 gr i 25-30 min
Bilden togs av mig
precis innan den gräddades.
Polka strössel



Vill du festa till lite extra någon kväll när sötsuget gör sig påmind?
Gör chokladbollar som rullas i polka strössel, det är en otroligt god smakkombination men är inte så sund för midjan ;)
Chokladbollar ( ca 30 st)
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe (jag brukar ibland ta kallt vatten istället)
Blanda allt och forma smeten till små bollar som sen ska rullas i polka strössel.
Lägg faten med chokladbollar i kylskåpet tills du ska njuta av dem :)
kvällens tårtiga tankar



Ska ta och sätta in lite bilder på mina tårtor inom kort men under tiden tänker jag dela av med mig ett recept på en enkel men smarrig smulpaj. Föreställ er det här: Höstmörker, te, smulpaj och en feelgood film!
150 gr smör
5 msk socker
2 dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 dl kokos
2-4 äpple (kan bytas ut till päron eller någon annan frukt)
socker & kanel
Skala & skiva äpplen och lägg dem i en ugnfast pajform.
Strö över socker & kanel.
Smält matfettet i en kastrull, rör därefter ner socker, vetemjöl, havregryn och kokos så att det blir en grynig massa. Klicka massan över äpplen.
Grädda smulpajen i mitten av ugnen (200 grader) i cirka 18 - 20 minuter (degen ska få en fin färg).
Servera pajen med vaniljsås eller glass eller vad som än faller dig i smaken.
Enjoy!
Design



Det går inte att med ord att tacka gudsonens mamma för den väldigt, väldigt fina designen! Tur att hon är duktig på design för gällande bakning är hon inte riktigt lika duktig, hi hi. Förtvivlat beslöt jag mig för att köpa en tjock receptbok fylld med recept på smarriga bakverk till henne ;) Tack, Tanja för designhjälpen!
Från och med nu kommer jag att blogga regelbundet, man kan ju inte precis låta bli nu när man har en så fin bloggsida ;) Jag har även en förhoppning om att bloggen ska skapa nya kontakter med människor som bakar och en möjlighet att byta recept, tips etc.